TNO en De Groene Aggregaat

Zes Nederlandse bedrijven hebben getekend voor beoogde deelname aan de zogeheten Smart Community Aruba, een duurzame woonwijk die momenteel op het eiland wordt gebouwd. Hiermee zullen zij hun innovatieve oplossingen in deze woonwijk beschikbaar stellen.

De Smart Community Aruba is een experimentele woonwijk in aanbouw, waar bedrijven hun duurzame producten of diensten kunnen laten ontwikkelen, testen of demonstreren. Het voordeel is dat ze producten kunnen ontwikkelen en beproeven in een realistische omgeving en met ondersteuning van de kennis van TNO. Deelname aan de SCA is vooral interessant voor bedrijven in het mkb die niet over eigen testfaciliteiten beschikken. De wijk bestaat straks uit twintig woningen en een bezoekerscentrum. De oplevering van de eerste woningen is eind dit jaar voorzien.

Van links naar rechts: Eric Veldkamp, TNO; Ruud Kraakman, Maru-systems/De Groene Aggregaat en Juan David Yrausquin, de Gevolmachtigde Minister van Aruba

De Smart Community Aruba wordt gecoördineerd door TNO en wordt gerealiseerd door een consortium bestaande uit het Land Aruba, de woningcorporatie FCCA, de Arubaanse elektrische- en waterbedrijven Utilities Aruba, WEB en ELMAR en telecombedrijf SETAR. De zes innovatieve bedrijven die donderdag de MoU tekenden zijn Accenda, AVZ, Dr. Ten, Flexsolsolutions, Maru-Systems/De Groene Aggregaat en Netinium.

TNO is sinds 2011 met een vestiging actief op het eiland om binnen enkele jaren een duurzame energievoorziening te helpen realiseren. De regering van Aruba heeft namelijk de ambitie het eiland in 2020 duurzaam te maken. Met meer dan vijfduizend winduren en meer dan tweeduizend uur zonne-energie is de potentie voor duurzame energie op Aruba zeer groot.

Daarnaast is Aruba een belangrijke hub in de regio tussen Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Zo voert TNO inmiddels verschillende onderzoeksprojecten uit voor partijen in Zuid-Amerikaanse landen als Colombia, Brazilië, Peru en Mexico.